Pilisborosjenő

2023.szeptember 22.


Első Budapesten kívüli terepgyakorlatunk alkalmával Pilisborosjenőre látogattunk. A többi Z szakos élménybeszámolójában olvashattok a túránk menetéről, a természetes és mesterséges látnivalókról, illetve a terepgyakorlatokhoz szükséges felszerelésekről is. 

Én most inkább néhány tanulságot, tanácsot szeretnék megosztani veletek, amiket bár ennek a kirándulásnak a kapcsán beszéltünk át, de szinte kivétel nélkül hasznosak és megjegyzendők a jövőbeli gyakorlatokhoz is. 

Ilyen például a környezetünkre való odafigyelés. Ne hagyjunk szemetet magunk után sehol! Ha nincs szemetes a közelben, akkor tegyük vissza a táskánkba és vigyük magunkkal! Egy műanyag zacskó lebomlási ideje több száz év, nem beszélve arról, hogy veszélyes az állatokra. Sőt, az állatokra nem csak a csomagolás veszélyes, hanem azok az ételek és italok is, amelyek tartalmaznak valamilyen édesítőszert. Ez ugyanis mérgező számukra.

Készüljünk fel minden eshetőségre! Érdemes mindig előre megnézni a helyet, ahová megyünk, illetve az útvonalat és hogy körülbelül mennyi idő alatt tudjuk bejárni. Előfordulhat azonban, hogy annak ellenére, hogy ezeket megtettük mégis ránk sötétedik vagy eltévedünk. Fontos, hogy legyen nálunk elegendő víz, élelem, zseblámpa stb.

Ha nagyobb csoportban haladunk, a tempót igazítsuk a leglassabb emberhez! Ne hagyjuk, hogy bárki lemaradjon, figyeljünk egymásra! 


Ha valamilyen okból jegyzetet vagy jegyzőkönyvet kell készítenünk a terepen, akkor használjunk grafit ceruzát! Ugyanis míg a tollalt írt szöveg az eső hatására elmosódhat, a ceruzával írt nem. 


 Persze, ez nem minden, de talán ezek voltak a legfontosabbak. 😁  Jövök a következő tereppel!                            


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon