Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.

2024. április18.


Egy különleges terepgyakorlat keretében több mint 180 km-t utaztunk a Tolna vármegyei Bátaapátiba, hogy bepillantást nyerhessünk a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) munkájába. Az RHK 1988-as megalakulása óta azon dolgozik, hogy a Magyarországon keletkező radioaktív hulladékok megfelelően legyenek szállítva, kezelve és tárolva. A radioaktív hulladék kezelése igen költséges és minden nemzetnek magának kell megoldania. Az RHK három tároló létesítményt működtet, ennek egyikében jártunk most. Nem fényképezhettünk, ezért az összes itt látható kép forrása az RHK honlapja.

Távoli kép a Bátaapátiban található létesítmény főépületéről.


A Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló az RHK Kft. legfiatalabb létesítménye. De mit is tárolnak itt pontosan? A Paksi Atomerőműből ideérkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat. Ezek legnagyobb része ott használt védőfelszerelések és szerszámok. A hulladékok elhelyezése egy nagyon jól megtervezett folyamat része. Az atomerőműben 200 literes acélhordókba helyezik a hulladékot, majd ezeket a hordókat fémkonténerekbe teszik, és a köztük lévő üres teret folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki. Ilyen kompakt formában érkeznek meg Bátaapátiba. Ezeket a hulladékcsomagokat a 250 méterrel a felszín alatt található speciálisan kialakított tárolókamrák egyikébe helyezik, majd egy vasbetonfedlappal lezárják. Annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló helyet minél jobban kihasználják, a konténereket egymásra pakolják, illetve még a fedlap tetejére is hordók kerülnek.

A tárolókamra, benne a kompakt hulladékcsomagokkal.


Az RHK további két tároló létesítménye is fontos feladatokat lát el. A Pest vármegyei RHFT-ban (Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló) kizárólag kis és közepes radioaktivitású hulladékokat tárolnak, amelyek nem atomerőművi, hanem intézményi eredetűek. Ide tartoznak azok a hulladékok, amelyek az egészségügyből, az iparból, vagy a kutatásból származnak (védőfelszerélesek, munkaruhák stb.). A Paksi Atomerőmű közvetlen szomszédságában található KKÁT-ban (Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója) pedig az atomerőmű működése során elhasznált, kiégett fűtőelemeket tárolják ideiglenesen (50 évig).

Távoli kép az RHFT-ról


Távoli kép a KKÁT-ról

A fentiekben említett fűtőelemek nagy aktivitású hulladéknak számítanak (besorolás teljesítmény, halmazállapot, és felezési idő szerint), amelyeknek végleges helyet kell találni. Ez még mindenhol problémát jelent, ugyanis egy ilyen hely csak kiváló vízzáró tulajdonságú kőzetben építhető, amelynek megtalálására számos kutatás zajlik jelenleg is szerte a világon, így természetesen hazánkban is. Az  RHK negyedik helyszínén, a Nyugat-mecseki kutatási területen vizsgálják az ott fellelhető agyagkőzetet, ami az eddigi kutatások alapján megfelelhet a feltételeknek. Ennek igazolása még egy jó ideig eltarthat, hiszen még rengeteg fúrómag-mintát kell tanulmányozni, azonban ha megfelelő eredmények születnek, akkor a tároló 2060-ban megkezdheti működését.

Fúrómag minták a Nyugat-mecseki kutató terület raktárában

Az RHK jelenleg is nagyon sok munkát végez, de látható, hogy a jövőben is lesz még bőven feladatuk. Meg kell találni és ki kell alakítani a végleges helyet, illetve a Paksi Atomerőmű leszerelésekor keletkező hulladékot is el kell helyezni majd.

Ismét egy olyan helyre jutottunk el, amit mindenkinek érdemes lenne látni, nagyon érdekes volt, és örülök, hogy már erről a témáról is többet tudok.

Ha szeretnétek még részletesebb információkat olvasni, akkor látogassatok el a weboldalukra!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon