Szemlő-hegyi-barlang

2023.november 23.


Csütörtökön reggel nyolckor találkoztunk a barlang bejáratánál. Nagyon hideg volt és nem igazán szoktam Budán járkálni...pláne nem a Rózsadombon.😂 Szóval számomra már az kalandos volt, hogy egyáltalán odataláljak.😂Szerencsére minden terv szerint ment, megfelelő időben értem a megfelelő helyre. A programunk egy kis csúszással indult és mivel nem tudtunk bemenni, kint a nulla fokban beszélgetve próbáltuk elütni az időt. Aztán végre bemehettünk és az előadó/vetítő teremben meghallgattunk egy előadást, majd megnéztünk egy 3D-s kisfilmet. Az előadás elég távolról indított, a barlangokra, azok kialakulására csak az utolsó részében került sor, de végülis nem volt haszontalan átismételni a korábbi földrajz órás témákat.😂 A 3D-s film a budai barlangokat mutatta be, ebben is csak kisebb szerepet kapott az, amit jöttünk meglátogatni de összességében ez is érdekes volt.

Ezután még betekintettünk a kiállítóterembe, ahol mi főleg a barlangokban található képződményeket beszéltük át (barlangi karácsonyfa, borsókő, sztalaktit, gipsz). De ezen kívül még megnéztük egy maketten a barlang felépítését és egy térképen az elhelyezkedését. 



Utána már tényleg nem maradt más hátra, mint elindulni a barlangba. Érdekes, ahogyan a természetes környezet találkozik az ember által épített környezettel. Körbevettek minket a millió éves képződmények, miközben a lebetonozott, korlátokkal ellátott folyosókon sétáltunk. Nagyon tetszett mindenkinek amikor a túravezetőnk lekapcsolta a lámpákat, hogy megnézhessük, milyen sötét lenne egyébként a barlangban.😮Közvetlenül egymás mellett álltunk, mégsem láttunk abszolút semmit. Ehhez a sötétséghez nem tudna hozzászokni a szemünk semennyi idő elteltével sem.
Ahogy haladtunk, sorban láttuk azokat a csodálatos képződményeket, amikről fent a képeket nézegettük. Hihetetlen volt belegondolni, hogy valamikor erről a barlangról nem tudott senki. Milyen lehetett, amikor felfedezték? Milyen lehetett amikor csak kis réseken keresztül tudtak közlekedni?



Lassan elértünk az általunk látogatható rész végére, már csak egy nagyon meredek, nagyon magas lépcsőfokokból álló és nagyon hosszú lépcsősor választott el minket a külvilágtól😂. Kicsit elfáradva, de felértünk a felszínre. A fenti kijárat egyben egy tanösvény vége, ezen kívül itt található a hegymászók és barlangászok emlékhelye is. 
 

Szépen lassan lesétáltunk, közben még itt is kaptunk egy rövid geológia órát a kihelyezett sziklatömbök bemutatásával.


Itt, a Szemlő-hegyi-barlangban már jártam, viszont nagyon régen, valamikor kiskoromban. Úgyhogy rettentően jó volt újra ellátogatni ide, és egy teljesen másik szempontból (sokkal többet értve az egészből😂) végig járni, megismerni ezt a természeti csodát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon