Bio-Fungi

2024. február 23.


A második félév második terepgyakorlatának keretében a Bio-Fungi Kft.-hez látogattunk el, akik gombakomposzt gyártással és gombatermesztéssel foglalkoznak. 

Az első megállónk Áporka volt, ez a komposzt előállításának helye. Mielőtt körbe vezettek volna minket a telepen, kaptunk egy általános betekintőt az előállítási folyamatba. A komposzthoz olyan nyersanyagokat használnak, mint a szalma, lótrágya, csirketrágya, víz és gipsz. A komposztálás pedig három fázisban zajlik. 

Az első fázisban a szalmát vízbe áztatják, összekeverik lótrágyával és csirketrágyával, majd bunkerekben, érlelő padlón (a levegő fontos) érlelik őket, folyamatos átforgatás mellett. A második fázisban hőkezelik. Ilyenkor az egészet felmelegítik 60 Celsius fokra, hogy elpusztuljon benne minden, ami a gombának nem előnyös. A harmadik fázis az áttárolás, amely során a komposztba belekeverik a gombacsírákat. Egy tonna komposztba hat liter csírát kevernek, majd 16-21 napot várnak. Ezután már nincs más, mint zsákokba pakolni, blokkokba tömöríteni vagy egyből kamionba pakolni őket és elszállítani a megrendelőkhöz. Természetesen az előállításhoz hozzátartozik egy folyamatos minőség- és higiéniai ellenőrzés.

Ezután elindultunk, hogy a saját szemünkkel is lássuk a tárgyalóteremben elhangzott információkat.

    Az első fázisban a szalmabálákat vízbe áztatják.


    A trágyával összekevert szalmát bunkerekben érlelik.


Miután körbeértünk, beszálltunk az autóba és átmentünk Ócsára, ahol számítógép által vezérelt, modern gombafarmokon zajlik a termesztés. Megtalálható itt a fehér és barna csiperke, a laskagomba, a shitake gomba és az ördögszekér gomba is. Hetente körülbelül 120 tonna gombával látják el a vevőket. A leszedés külön "művészet", ugyanis nem mindegy, hogy melyiket veszik ki az ágyásból. Például ha van 2-3 nagy gomba és körülöttük kicsik, akkor a kicsiket érdemes leszedni, hogy a nagyok még nagyobbak lehessenek. Mivel a különböző vevőknek különböző méretű gombákra van szükségük, soha semelyik nem megy kárba, a nagyon kicsiket ugyanúgy el tudják adni, mint a nagyon nagyokat. Nem használnak sem vegyszereket, sem növényvédő szereket.

A fehér és barna csiperkét hosszú ágyásokban termesztik.


A laskagomba csokrokban nő a kilyukasztott komposzt blokkokból.

A különböző házakban különböző fázisban vannak a gombák. Van ahol, még nagyon kicsik, vagy nem is látszódnak és van, ahol már szedésre érettek. Miután kézi erővel leszedték, utolsó lépésként csomagolják és mehetnek a vevőknek.

Nagyon érdekes volt ezt a folyamatot az első lépésektől az utolsókig végig követni, a szalmától és trágyától a bedobozolt gombákig. Nagyon örülök, hogy ezt is láthattam.

Ha érdekel, a BioFungi oldalán többet is megtudhattok a különböző gombákról és felhasználásukról: https://www.biofungi.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon